36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Ibrahim Electric feat. Liudas Mockūnas (Danija / Lietuva):

Niclas Knudsen - guitars;
Jeppe Tuxen - Hammond;
Stefan Pasborg - drums;
+
Liudas Mockūnas - reeds.

 

Ibrahim Electric, papildyto Liudo Mockūno saksofonais, nekantriai laukia tie, kas prieš metus Birštono džiazo festivalyje mėgavosi jų šmaikščiu, spalvingu ir svaiginančiu muzikiniu fejerverku.

Aktyvi ritmika, kerintis groove, gaivus, užburiantis Hammondo vargonų tembras ir aukščiausias meistriškumas – skiriamieji Ibrahim Electric bruožai. Jų kūryba, dar sykį liudijanti džiazo sąvokos talpumą, sukasi aplink džiazo ir 7 dešimtmečio vargoninio soul ašį, užgriebdama roko, afro, fusion, funk raišką, plakdama neįtikėtina energija trykštantį, ekspresyvų, ugningą ir linksmą jazz-rock-funk kokteilį.

Pastaruosius keletą metų Ibrahim Electric, sykiais vadinama “europietiškuoju Medeski, Martin&Wood”, yra viena ryškiausių ir populiariausių džiazo grupių Danijoje. Jos populiarumą iškalbingai liudija faktas, kad debiutinis trio albumas tapo bestseleriu dar iki jo pasirodymo. Šiandien grupės kūryba dokumentuoja 3 CD, tarp kurių kritikų puikiai vertinamas gyvai su trombonininku Ray Anderson įgrotas albumas Ibrahim Electric Meets Ray Anderson (2004) bei naujausias grupės darbas Absinthe (2006).

Ibrahim Electric - nedalomas struktūrinis vienetas, kuris atskiruose koncertuose gali prasiplėsti iki kvarteto: grupė muzikuoja su trombonininku Ray Anderdson, yra grojusi su saksofonininku Michael Blake, albume Absinthe trio papildo perkusininkas Rune Olesen, o Vilnius Jazz scenoje Ibrahim Electric gretas nebe pirmą sykį papildys Liudas Mockūnas.

Visi Ibrahim Electric nariai ryškios ir meistriškos kūrybinės individualybės, komponuojančios šiai grupei, drauge ieškančios ir besidalinančios kūrybiniu džiaugsmu tarpusavyje ir su klausytojais.

Ibrahim Electric vargonininkas ir kompozitorius Jeppe Tuxen nuo mažumės mokėsi skambinti pianinu. 1996 pelnytas Holstebro Talent Price paskatino aktyviam muzikavimui – klavišininkas grojo su daugeliu garsių muzikų, tarp kurių George Kilby, Rasmus Nøhr, Dr.Lonnie Smith. Ypač puikių įvertinimų vargonininkas sulaukė pasirodęs su grupe Endorfin, kurioje muzikavo ir Stefanas Pasborgas, o taip pat trio su Niclas Knudsen ir Matt Garrisen.

Ibrahim Electric gitaristas ir kompozitorius Niclas Knudsen garsėja savo meistriškumu, įvairiapusiškumu ir plačiu stilistiniu diapazonu, aprėpiančiu bliuzą, roką, bebopą ir liaudies muziką. Po studijų Berklio muzikos koledže Bostone grįžęs į Daniją, universalus gitaristas išmėgino save įvairių krypčių ir stilių projektuose - latin džiazo su saksofonininko Hans Ulrik grupe (1999 jų drauge įgrotas albumas Jazz and Mambo pelnė daniškąjį Grammy); 2005 su grupe Danijos muzikantų viešėdamas Afrikoje kūrė lydinį danų liaudies dainų, tradicinės Afrikos muzikos ir originalių kompozicijų.

Niclas Knudsenas koncertavo ir įrašinėjo su tokiais muzikantais kaip David Liebman, John Tchicai, Adam Nussbaum, Ben Besiakov, Ray Anderson ir daugybe Danijos kūrėjų. Pastaruoju metu šalia intensyvaus darbo su Ibrahim Electric gitaristas dar groja su grupėmis Fra de varme lande, When Granny Sleeps, Radiostar, Jesper Lundgaard trio, yra grupės Radio Timbuktu lyderis; aktyviai reiškiasi ir kaip dėstytojas. Niclaso Knudseno diskografijoje arti 30 albumų, iš jų du autoriniai.

Įspūdingą Ibrahim Electric muzikinį kokteilį drauge plaka Stefan Pasborg mušamieji. Jis tikras būgnų magas, sunku pervertinti tai, ką jis išdarinėja su savo instrumentu. Būgnininkas ir kompozitorius - vienas veikliausių ir originaliausių Danijos džiazo scenos būgnininkų, pasirodantis daugelyje eksperimentinių projektų. Stefanas Pasborgas gali didžiuotis milžinišku kūrybinių partnerių sąrašu - jis grojo ir įrašinėjo su tokiais muzikantais kaip Jasper Thilo, Horace Parlan, Marc Ducret, Ray Anderson, John Tchicai, Herb Robertson, Pierre Dørge, Michael Formanek ir kt., muzikavo su grupėmis: Jonas Muller Polkadelic Bebop Trio, Anker/Friis/Pasborg trio, Mark Solborg Quartet, Madsole Quartet, Christer Irgens-Muller Trio. Stefanas Pasborgas nuolat groja su Delirium, Ictus, Rød Planet, Il Bastardo, Toxikum.

Stefano Pasborgo mušamieji skamba beveik 20 albumų, pastaruoju metu jo diskografiją papildė dar keli; tarp jų – Triplepoint, įrašytas Danijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje ir JAV, bei ką tik dienos šviesą išvydęs Rød Planet albumas RPM.

Prie Ibrahim Electric festivalyje prisijungia Liudas Mockūnas - dažnas Vilnius Jazz dalyvis, vienas veikliausių Lietuvos džiazo muzikų, už nuopelnus Lietuvos džiazui pernai įvertintas Vilnius Jazz festivalio apdovanojimu. Jis yra nuolatinis Stefano Pasborgo bendražygis nuo studijų Kopenhagos ritminės muzikos konservatorijoje laikų. Ten užsimezgė jų kūrybinė draugystė, vainikuota sėkmingu bendru projektu Toxikum; jie drauge muzikuoja grupėje Rød Planet, bei sykiais Ibrahim Electric; Mockūnas taip pat groja minėtuose naujuose albumuose: Stefano Pasborgo Triplepoint bei Rød Planet albume RPM.

Liudas Mockūnas - pūtikas ir kompozitorius, kurio vardas garantuoja meistrišką atlikimą ir kompozicinę intrigą. Jo muzikinė kalba – energingas free džiazo, lyriškumo ir ekspresionizmo mišinys, perteikiamas neortodoksiškomis išraiškos priemonėmis. Įsigilinęs į garso prigimtį bei obertonų galimybes, jis sukūrė individualų grojimo pučiamaisiais stilių, atsiribojantį nuo stilistinių dogmų, prisodrintą multifoninių technikų, ekspresyvių garsinių iškrovų ir perpūtimų, neįprastų garsinių efektų.

Įgijęs ir džiazo, ir akademinį išsilavinimą, giliai jaučiantis ir valdantis plačią stilių skalę, savo muzikoje jis tirpdo ribas tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos.

Daugelio įvairių konkursų laureatas, Liudas Mockūnas muzikuoja su įvairiais Lietuvos ir užsienio improvizacinės meistrais, groja šiuolaikinę akademinę muziką, komponuoja, dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

© Jūratė Kučinskaitė

 

Daugiau informacijos: myspace.com/ibrahimelectric



Vilnius Jazz'2007

Andy Emler trio

Prancūzija

Rova Special Sextet

JAV / Lietuva / Šveicarija

Ronin

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nomad

Austrija

Ibrahim Electric feat. Liudas Mockūnas

Danija / Lietuva

Monika Heidemann Band

JAV

Arūnas Šlaustas Jazz Project

Lietuva

Fritz Hauser

Šveicarija

Farmyard Animals Trio

D.Britanija

Juozas Milašius

Lietuva

Magic Mushrooms

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2007

Dmitrij Golovanov

Lietuva

Untitled

Lietuva

1+1=1

Lietuva

QU5

Lietuva