36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2006

Yitzhak Yedid "Myth of the Cave" (Israel):

Yitzhak Yedid - piano
Nitai Levi - clarinet, bass clarinet
Ora Boasson - double bass

Naujosios muzikos atradimu vadinamas pianistas ir kompozitorius Yitzhak Yedid, nepaisant jauno amžiaus yra vienas autoritetingiausių šiuolaikinio džiazo kūrėjų Izraelyje. 35-erių metų muzikas – brandus, konceptualus, subtilus ir intriguojantis kompozitorius bei virtuoziškas ir nepaprastai kūrybingas pianistas.

Jo muzika - džiazo, 20 a. akademinės klasikos, ir gimtojo regiono tradicinės muzikos elementų sintezė; čia skamba žydų bei arabų folkloro ar liturginės muzikos melodijos ir ritmai, čia aptiksime ir būdingą mikrotoniką bei netemperuotas dermes, o taip džiazo ir naujosios muzikos struktūrinius principus.

Muzikos kosmopolitas Yitzhakas Yedidas gimė 1971 Jeruzalėje, Sirijos emigranto šeimoje, studijavo džiazą Rubino akademijoje Jeruzalėje bei Naujosios Anglijos konservatorijoje Bostone. Po studijų grįžęs į tėvynę, talentingas muzikantas netruko sulaukti plataus pripažinimo kaip vienas originaliausių šiuolaikinės improvizacinės muzikos kompozitorių. Šiandien jo kūrybinę veiklą ženklina sėkmingi koncertiniai turai ir gausūs apdovanojimai.

Šalia koncertinės ir kūrybinės veiklos Yitzhakas Yedidas tęsia Gunterio Schulerio pradėtus ir Trečiąja srove (Third stream) pakrikštytus galimų džiazo ir akademinės muzikos lydinių tyrinėjimus. Tam tikslui drauge su Ora Boasson jis įkūrė ir puoselėja Jeruzalės muzikos seriją Swedish Chef, kurios akiratyje - Trečiosios srovės ir originali džiazo muzika.

Šią kryptį atstovauja ir festivalyje Vilnius Jazz pristatomas Yitzhako Yedido projektas Myth of the Cave. (“Olos mitas”). Tai penkių dalių siuita klarnetui, bosiniam klarnetui, kontrabosui ir fortepijonui. Jos idėjiniu pagrindu tapo Platono Valstybėje panaudota Uolos alegorija. Per penkias ryškiu programiškumo ženklu paženklintas siuitos dalis muzikos kalba plėtojama tikrovės pažinimo ir suvokimo idėja. Siuita sukurta 2002 Jeruzalėje, jos premjera įvyko tais pačiais metais Frankfurte, Vokietijoje.

Vilnius Jazz festivalyje Myth of the Cave atliks originali jo atlikėja, kontrabosininkė Ora Boasson Horev ir klarnetininkas Nitai Levi.

Nitai Levi - jaunosios kartos free džiazo ir improvizacinės muzikos atlikėjas, grojantis klarnetu ir bosiniu klarnetu. Baigęs Rubino muzikos akademiją, kurioje mokėsi klasikinės muzikos ir džiazo, talentingas klarnetininkas muzikuoja daugelyje džiazo ir akademinės muzikos ansamblių ir projektų, tokių kaip Yellow Submarine Ensemble, Ensemble 105; yra Chameleon Trio narys.

Nuolatinė Yitzhak Yedid kūrybinė bendražygė kontrabosininkė Ora Boasson – taip pat ryški trečiosios srovės atstovė. Jos išskirtine technika ir ekspresija paženklintas individualus stilius – šiuolaikinės akademinės muzikos ir free improvizacijų kombinacija.

1975 Jeruzalėje gimusi kontrabosininkė kaip ir Yitzhakas Yedidas studijavo Naujosios Anglijos konservatorijoje Bostone. Grįžusi į Jeruzalę, ji aktyviai muzikuoja - groja baroko, klasikinės šiuolaikinės bei etninės muzikos ansambliuose: 2000-2001 buvo Izraelio kamerinio orkestro Camerata Orchestra koncertmeisterė, yra naujosios muzikos ansamblio Caprisma bei Chameleon trio narė. Ora Boasson taip pat bendradarbiauja su Izraelio moderniojo džiazo grupėmis ir laisvosios improvizacinės muzikos ansambliais; dėsto kontrabosą Petach-Tikwa ir Kefar- Saba konservatorijose. Su įvairiais kolektyvais kontrabosininkė grojo daugybėje žymių viso pasaulio džiazo festivalių.

© Jūratė Kučinskaitė




Atgal

 
 

Yitzhak Yedid
"Myth of the Cave"

Izraelis

 

Pepa Päivinen Quartet

Suomija

 

Villerd-Ayler Quartet

Prancūzija

 

Cinesclaff'ARFI

Prancūzija

 

Mockunas & Pasborg TOXICUM Special

Prancūzija / Lietuva / Danija

 

Trigon

Moldova

 

Saga

Lietuva

 

The Jamie Saft Blues Explosion

JAV