36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2006
The Jamie Saft Blues Explosion (JAV):

Jamie Saft - p, org, synth, b, g,
Jonathan Maron - b
Bobby Previte - dr

Jamie Saft - išskirtinė Niujorko dauntauno scenos asmenybė, kūrybingas muzikantas, kompozitorius prodiuseris ir studijos inžinierius. Jis - universalus, nuolat atsinaujinantis kūrėjas, meistriškas multiinstrumentininkas, grojantis įvairiais klavišiniais, tarp jų ir Lietuvoje vis dažniau skambančiais Hammondo vargonais, taip pat bosu, gitara, netgi akordeonu. Saftas priklauso gyvą atlikimą ir realaus laiko įrašus propaguojančiai organizacijai Prohibited Beatz, pristatančiai naują srovę urbanistinėje subkultūroje, įprastą muzikavimą jungiant su elektronikos, klubinės kultūros, vizualinių menų raiška.

Jamie Saftas gimė Niujorke, Kvinse, studijavo Naujosios Anglijos konservatorijoje Bostone ir Tufts universitete pas tokius muzikus kaip Paul Bley, Geri Allen, Cecil McBee, Joe Maneri ir Burton Hatheway. Dar studijuodamas jis pradėjo profesinę karjerą, nuolat grodamas džiazo klubuose, o taip pat muzikuodamas su roko ir funk ansambliais.

Nuo 1993, kai grįžo į gimtąjį miestą, Jamie Saftas pasirodo įvairių stilių projektuose - nuo operos iki džiazo. Jis grojo Johno Adamso operos I Was Looking at the Ceiling and then I Saw the Sky premjerose Niujorke ir Paryžiuje; su savo trio pergrojo Bobo Dylano kūrybą; muzikavo su John Zorn's Electric Masada ir Dave Douglas' Keystone. Klavišininkas pelnė pripažinimą grodamas ir įrašinėdamas su Jane Ira Bloom, Laurie Anderson, Jerry Granelli, Mark Ribot, Holly Palmer, Chris Speed, JoJo Mayer ir jo grupe Nerve, Marc Ribot ir jo Los Cubanos Postisos, Groove Collective, Boomish, Merzbow ir daugybe kitų. Jamie Saftas debiutavo kaip lyderis 2000 albumu Sovlanut. Šiandien turtingoje 35-erių metų muziko diskografijoje šalia darbų kitų kūrėjų albumuose yra 6 autoriniai, 4 iš jų išleido žymioji Tzadik Records, bei albumas Ragged Jack su Vilnius Jazz klausytojams pažįstamu trimitininku Cuong Vu, kur Saftas pasirodo kaip bendralyderis.

Jamie Saftas taip pat dirba kaip prodiuseris ir studijos inžinierius, ir šioje srityje vadinamas vienu geriausių; jis dalyvavo įrašant John Zorn, Ikue Mori, Zeena Parkins, Bobby Previte, Dave Douglas ir daugelio kitų albumus.

Nenustygstančio Jamie Safto kūrybiniame akiratyje - pati įvairiausia muzika nuo eksperimentinės iki pramoginės. Naujuoju projektu The Jamie Saft Blues Explosion su savo bendražygiais būgnininku Bobby Previte ir jaunu bosistu Jonathan Maron jis demonstruoja stilistinį įvairiapusiškumą. Išmėginęs jėgas avangardinėje ir alternatyviojoje muzikoje, su The Jamie Saft Blues Explosion Saftas neria į bliuzo versmę ir reflektuoja tik jam būdingą energiją.

Visi The Jamie Saft Blues Explosion nariai - jam band šalininkai. Šis improvizacinės muzikos judėjimas, laviruojantis tarp 7-to dešimtmečio vargoninio soul ir 9 dešimtmečio funky, o taip pat roko, džiazo, klubinės ir avangardinės muzikos, susiformavęs paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje, naujai įprasmino improvizaciją, pabrėždamas gyvą atlikimą ir realaus laiko įrašus.

Jaunas grupės bosistas Jonathan Maron su Jamie Saftu bendradarbiauja nuo debiutinio klavišininko albumo Sovlanut. Bosistas, geriausiai žinomas kaip Groove Collective narys, su šia grupe įgrojęs 5 albumus, garbingai ir įtaigiai muzikuoja šalia avangardinio džiazo "monstrų".

Jis išmėgino savo jėgas grodamas su Dave Fiuczynski ir jo Screaming Headless Torsos; grojo ir įrašinėjo su Josh Roseman Unit, Naked Music menininke Aya, dainininkais Vivian Green, MeShell NdegéOcello ir Thalia.

     

Ugningą bliuzo kaitrą šiame projekte su neįtikėtina energija kursto tikras būgnų "monstras" Bobby Previte. Su Jamie Saftu jį sieja ilgametė kūrybinė draugystė - jie bendradarbiavo ne viename albume, Saftas yra Previte grupių Latin For Travelers, The Coalition of the Willing, The Constellations Ensemble klavišininkas.

Previte - viena centrinių Niujorko muzikos pasaulio figūrų, plačiai žinomas dėl savo elektrifikuotų mušamųjų ir jokioms klasifikacijoms nepaklūstančių kompozicijų.

Būgnininkas, kompozitorius bei grupių lyderis, kaip ir daugelis Niujorko improvizacinės scenos atstovų neužsidaro vieno stiliaus rėmuose. Jis garsėja įtaigiomis kompozicijomis, jis groja totalųjį free su Elliottu Sharpu ir Johnu Zornu, jis vadovauja skirtingos stilistikos grupėms, tarp kurių klasikinio skambesio laisvojo bopo grupė Bump, soul-jazz fusion grupė Latin For Travelers, Mileso Daviso Bitches Brew pergrojantis The Voodoo Orchestra, elektrizuota Empty Suits, akustinė Weather Clear, Track Fast ir daugybė kitų; jis groja su didžėjais ir Naujojo Orleano muzikantais. Bobby Previte tiesiog trykšta kūrybinėmis idėjomis. Nesvarbu kokią muziką grotų ar komponuotų Bobby Previte, jis kaskart randa individualų plėtojimo būdą. Tam tikslui jo elektronika praturtintą mušamųjų komplektą kartais papildo ir klavišiniai ar netgi vokalas.

Bobby Previte muzikanto kelią pradėjo trylikos, grodamas soul ir roko muziką įvairiuose klubuose, vėliau studijavo Buffalo universitete pas tokias asmenybes kaip John Cage, Morton Feldman, ir Jan Williams. 1979 persikėlęs į Niujorką, netrukus jis tapo viena ryškiausių džiazo ir eksperimentinės muzikos asmenybių. Jau tuo metu Bobby Previte užmezgė iki šiol tebesitęsiančią kūrybinę draugystę su Johnu Zornu, Eliotu Sharpu, ir kitomis ryškiausiomis Niujorko muzikos asmenybėmis. Tais pačiais metais jis gavo pirmuosius užsakymus kompozicijoms.

Nuo pirmojo jo autorinio albumo Bump the Renaissance, pasirodžiusio 1986 ir išsyk pelniusio palankius įvertinimus, Bobby Previte įgrojo bemaž 20 autorinių albumų, dalyvavo gausybėje kitų įrašų. Jis muzikavo dalyvavo gausybėje festivalių nuo Rusijos ir Japonijos iki Pietų Amerikos, grojo pačiuose netikėtiniausiuose kontekstuose - nuo Carnegie Hall salės iki Koralų scenos, bendradarbiavo su režisieriumi Robertu Altmanu, lėlių teatru, pučo laikotarpiu komponavo muziką Maskvos cirkui.

Šiandien Bobby Previte kūrybinių partnerių sąrašas primena "Kas yra kas" šiandieninėje improvizacinėje muzikoje. Štai tik mažas šio sąrašo fragmentas: Steve Swallow, Marty Ehrlich, Ray Anderson, Joseph Bowie, Marc Ducret, Bill Frisell, Charlie Hunter, Lew Soloff, Anthony Coleman, Wayne Horvitz, Steve Bernstein, Dave Palmer, Jim Staley, David Weinstein, Melvin Gibbs, Guy Klucevsek, Mark Dresser, Tim Berne, Lindsey Horner, Terry Adams, Jane Ira Bloom, Christy Doran, Paul Haynes, The President, Tom Waits... Bobby Previte taip pat veda meistriškumo kursus, skaito paskaitas daugelyje pasaulio šalių.

© Jūratė Kučinskaitė




Atgal

 
 

Yitzhak Yedid
"Myth of the Cave"

Izraelis

 

Pepa Päivinen Quartet

Suomija

 

Villerd-Ayler Quartet

Prancūzija

 

Cinesclaff'ARFI

Prancūzija

 

Mockunas & Pasborg TOXICUM Special

Prancūzija / Lietuva / Danija

 

Trigon

Moldova

 

Saga

Lietuva

 

The Jamie Saft Blues Explosion

JAV