36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2006

Gyvai atliekama muzika nebyliems legendinio Harry Langdon filmams.

Cinesclaff'ARFI (Prancūzija):

Guy Villerd – saxes, voice,
Eric Brochard – db, g, voice
Christian Rollet – dr, voice

Šį projektą, kaip ir Villerd-Ayler Quartet pristato organizacija ARFI (Association a la Recherche d'un Folklore Imaginaire - Išgalvoto folkloro paieškų asociacija) iš Lijono. Tai unikali struktūra, jungianti daugybę grupių bei inicijuojanti unikalius, išradingus, išskirtinių tikslų ir savitos filosofijos improvizacinius projektus. 1977 suformuota grupės bendraminčių, šiandien ARFI išsiplėtė į galingą struktūrą su įrašų leidybine kompanija, džiazo klubu, muzikos kursais, koncertais. Šiuo metu ARFI vienija 20 pastovių narių, o kviestinių projektų dalyvių dėka išsiplečia iki bemaž 60 kūrėjų. Gausus būrys menininkų, besidalinančių kūrybinėmis idėjomis ir utopijomis. Visi ARFI nariai daugiau nei muzikantai, jie – tarpžanrinių projektų meistrai, aistringai atsidavę muzikai ir regintys savo misiją nestandartinių projektų kūryboje, pateikiant juos neįprastais kontekstais ir formatais.

Kiekvienas ARFI projektas išskirtinis - tai gali būti muzikos ir plastikos projektas, muzikinis spektaklis arba šou su teatro ar cirko elementais, su klounais, magais, aktoriais, netgi virėjais; arba šiuolaikinės muzikos priemonėmis realiu laiku įgarsintas nebylus istorinis kino filmas. Pirmas toks “kino koncerto” bandymas - 1987 realiame laike įgarsintas legendinis Eizenšteino “Šarvuotis Potiomkinas” pradėjo ištisą ARFI kino koncertų seriją. Tarp jų - The Cabinet of Dr. Caligari, Alice, Cinérir'ARFI ir kt.

Būtent tokį projektą ARFI pristato šiųmetiniame Vilnius Jazz festivalyje. Cinesclaff’ARFI skirtas legendiniam komiškojo nebyliojo filmo klasikui Harry Langdon (1884-1944). Nupūtus užmaršties dulkes nuo kino istorijos, Cinesclaff’ARFI pateikia šiandieninį muzikinį apipavidalinimą Harry Langdono filmų fragmentams.

video
Cinesclaff' ARFI ištraukos

Čia naujai atgyja naivus ir nepatyręs Harry Langdono herojus, liūdnasis klounas, kuriamas santūriais ir išraiškingais legendinio aktoriaus gestais bei įtaigia mimika; Išradingi ARFI improvizatoriai jam suteikia iškalbingą vidinę plastiką.

Visi šio pr ojekto kūrėjai - lankstūs ir universalūs muzikantai, meistriškai valdantys įvairius stilius, patyrę multimedijinių projektų dalyviai. Tarpžanriniuose projektuose nuolat dalyvauja ARFI veteranas saksofonininkas Guy Villerd; tarp jų - kino koncertas pagal legendinį “Šarvuotį Potiomkiną”, drauge su Christian Rollet sukurtas muzikinis-kulinarinis-sceninis šou Palace d'ARFI ir kt. Tarpžanriniuose projektuose, jungiančiuose šiuolaikinę muziką teatrą, šokį ir džiazą nuolat dalyvauja ir kontrabosininkas Eric Brochard; vienas pastarųjų tokių jo darbų – Esther Mouche, koncertas moters kūnui ir kontrabosui (2005).

© Jūratė Kučinskaitė




Atgal

 
 

Yitzhak Yedid
"Myth of the Cave"

Izraelis

 

Pepa Päivinen Quartet

Suomija

 

Villerd-Ayler Quartet

Prancūzija

 

Cinesclaff'ARFI

Prancūzija

 

Mockunas & Pasborg TOXICUM Special

Prancūzija / Lietuva / Danija

 

Trigon

Moldova

 

Saga

Lietuva

 

The Jamie Saft Blues Explosion

JAV