36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2005
Kazutoki Umezu / Hiviya Katan (Japonija):

Kazutoki Umezu - reeds
Hiviya Katan
- guitar, voc

Vilnius Jazz festivalyje nuolat girdime kūrybingus ir išradingus Japonijos džiazo muzikantus, puikiai atitinkančius šio renginio koncepciją. Akivaizdu, kad Tekančios saulės šalies šiuolaikinis džiazas - vienas kūrybingiausių ir jame vis dar turime ką jame atrasti. Šiemet festivalyje nauju rakursu išgirsime pamėgtą saksofonininką Kazutoki Umezu, grojusį Vilnius Jazz scenoje su Kazutoki Umezu"Kiki" Band, o taip pat su mūsų būgnininku Vladimiru Tarasovu. Šį sykį jis atvyksta su ekscentrišku gitaristu ir dainininku Hiviya Katan. Specialiai šiam festivaliui su šiuo savitu muziku jis parengė naujų kompozicijų ir perkurtų Hiviya kompozicijų programą.

Kazutoki Umezu vadinamas vienu reikšmingiausių pūtikų pasaulyje. Jis garsėja ne tik kaip džiazo meistras, pučiamųjų virtuozas, bet ir kaip muzikas, bendradarbiaujantis su daugeliu skirtingų muzikos rūšių kūrėjais ir savo improvizacijas nuolat papildantis naujais šaltiniais. Sunku net apibrėžti K.Umezu kūrybinių užmojų ribas. Jis drąsiai suka į japonų džiaze dar neišbandytas sritis: bendradarbiauja su taiko būgnininkais, bliuzo ir roko muzikantais, kaimo dainininkais, japonų tradicinės bei Korėjos šamanų muzikos, avangardinio džiazo atlikėjais, šokėjais ir poetais; groja klezmerių ir vidurio rytų muziką. Savo kūryboje K.Umezu sėkmingai derina Vidurio rytų, Europos, roko ir džiazo muzikos elementus. Jis geba sujungti skirtingus muzikos stilius ir jų atlikėjus, išsaugant jų stilių ir išlaikant japonišką dvasią. Novatoriškose, nuolat atsinaujinančiose K.Umezu improvizacijose ir kompozicijose nekinta jo saksofono skambesys - stiprus, skaidrus, gražus ir energingas.

Kazutoki Umezu dar studijų metais subūrė nepaprasto populiarumo sulaukusį ansamblį Seikatsu Kojou Iinkai Orchestra, su kuriuo nuo 1970 m. gastroliavo visame pasaulyje. 1974-1975 m. jis aktyviai muzikavo Niujorko naujojo džiazo studijose - grojo su Ted Daniel's Third World Energy Ensemble, Sunny Murray Trio, The Aboriginal Music Society ir tokiais muzikantais, kaip Lester Bowie, Olu Dard, Joe Bowie, Oliver Lake, David Murray, William Parker, Rashid Ali.

1980 m. savo kūrybinę patirtį K.Umezu praplėtė bendradarbiaudamas su roko grupe RC Succession. Netrukus Europos naujojo džiazo scenose jis pagarsėjo kaip Dr.Umezu ir nuo 1981 jis bemaž 7-erius metus intensyviai koncertavo Europoje ir Japonijoje su Doctor Umezu Band, dokumentuotu net 8 albumais. Tai - viena iš daugelio Kazatoki Umezu eksperimentinių grupių. Be jos reikėtų paminėti 3 moterų grupę DIVA, 19 dalyvių ansamblį Betsuni Nanmo Klezmer, mažą klezmerių čigonų ansamblį Komtcha Klezmer, septetą Shakushain, ir unikalųjį Kazutoki Umezu "Kiki" Band. K.Umezu diskografijoje virš trisdešimt autorinių albumų.

Be darbo su gausiais savo projektais, Kazatoki Umezu bendradarbiauja ir su kitais japonų ir užsienio muzikantais. Per savo profesinę karjerą aplankęs bemaž 40 šalių, kiekvienoje jų grojo su vietos muzikantais. Saksofonininkas - aktyvus tarptautinių projektų dalyvis, nuo 9 dešimtmečio vidurio nuolat grojantis Niujorko Knitting Factory klube su improvizacinės muzikos lyderiais John Zorn, George Rewis, Tom Cora, Samm Bennett, Marc Ribot, Ned Rothenberg, Wayne Horwitz, Anthony Coleman, George Lewis, Fred Frith, Don Byron ir kitais naujojo džiazo kūrėjais bei ansambliais Eclecticism bei First Deserter.; jis taip pat muzikavo su britų roko grupe Ian Dury &Blockheads, Rusijos kūrėjais: Leonid Soybelman, Valentina Ponomariova, Sergey Kuryochin, ir su mūsų džiazo patriarchais Vladimiru Čekasinu, Vladimiru Tarasovu. Jis yra tarptautinio saksofonų seksteto The Six Winds narys, muzikuoja su Europos naujosios improvizacinės muzikos meistrais Peter Brötzman, Carlo Actis Dato.

Kazutoki Umezu ne tik muzikantas - jis taip pat renginių ir festivalių prodiuseris, vienas pagrindinių Asian Fantasy - Cocoon teatro projektų, tyrinėjančių naujas visos Azijos muzikos kryptis, meno vadovų. Be to, jis komponuoja, kuria muziką kinui ir aranžuoja; yra išleidęs knygą Itsudatte Iikagen (1999), rašė kritinius straipsnius ir esė.

Muzikas dalyvavo 6 ankstyvose Ohshigoto sesijose - nenutrūkstamuose live šou, kurių metu 20 dienų iš eilės kasdien jam teko groti su 70 skirtingų muzikantų ir kiekvieną projektą vainikuodavo milžiniškas pasisekimas.

Į Vilnius Jazz festivalį Kazutoki Umezu atvyksta su vienu ekscentriškiausių japonų kūrėjų Hiviya Katan, su kuriuo bendradarbiauja jau porą metų. Tai unikalus muzikas - dainininkas, gitaristas ir kompozitorius. Daugelį metų specializavęsis grafinio dizaino srityje, 2001 m. anot paties Hiviya "patyręs praregėjimą", jis netikėtai pradėjo sėkmingą gitaristo ir dainininko karjerą. Savo pseudonimu muzikantas pasirinko jam didelį poveikį padariusio legendinio lėlininko Katan Amano vardą. Tikriausiai iš ten atėjo ir teatro priemonės - Hiviya dažniausiai koncertuoja vilkėdamas moteriškus drabužius.

Hiviya Katan kūryba nepaklūsta jokiems apibrėžimams. Siurrealistinė literatūrinė lyrika, plataus stilistinio spektro vokalas ir kompozicijos, kuriose kombinuojamos įvairios kryptys: progresyvusis rokas, džiazas, punk, pop ir etninė muzika. Meistriškas originalus grojimo gitara stilius, įvairių virtualių elementų naudojimas, nekalbant jau apie hermafrodito išvaizdą, moteriškus drabužius ir dėmesį kaustantį kalbėjimo būdą, puikiai derančius jo savitame kūrybos stiliuje.

Per 4 sceninės karjeros metus Hiviya Katan yra grojęs solo ir keliuose ansambliuose: akustiniu duetu, džiazo trio, o taip pat drauge su žymiais Tokijuje viešėjusiais muzikantais. Be kitų Hiviya bendradarbiavo su Kazutoki Umezu bei jo Kiki Band, ekscentrišku gitaristu ir prodiuseriu Haruo Kubota, suomių akordeonininko Kimmo Pohjonen grupės Kluster TU projektu su King Crimson muzikantais, bei ultratechnine norvegų grupe Farmers Market. 2004 jis dalyvavo Kluster TU bei Farmers Market turų pasirodymuose, grojo koncertų seriją Prancūzijoje, tarp jų ir solo.

Jo paties išleistas albumas pelnė Contemporary Guitar Magazine įsteigtą apdovanojimą (Guitar Nobel Prize).

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal
 

Eldbjørg Raknes

Norvegija

 

Liudas Mockūnas
+ Marc Ducret

Lietuva / Prancūzija

 

Bill Wyman's Rhythm Kings

D.Britanija

 

Dainiaus Pulausko džiazo grupė + Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Lietuva

 

Willem Breuker Kollektief

Olandija

 

Marc Ducret Trio

Prancūzija

 

Riot

Lietuva