36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Vilnius Jazz'2005
Riot (Lietuva):

Jan Maksimovich - saxes
Dima Golovanov - p
Dominykas Vyšniauskas - tp, fghn
Vytis Nivinskas - db
Marius Aleksa - dr

Vilnius Jazz festivalis pristato jaunąją džiazo kartą - kvintetą Riot. Šiandien tai vieni veikliausių ir įdomiausių Lietuvos džiazo kūrėjų. Potencialus ir ambicingas Lietuvos džiazo jaunimas neapsibrėžia vien meistryste, jie gali ir turi ką pasakyti. Per originalias kompozicijas ir laisvas improvizacijas jie reiškia savą požiūrį į gyvenimo vertybes. Grupės kūrybos nuostatas liudija jau pats pavadinimas: "Riot" - angliškai "maištas ". "Riot muzika - tai maištas prieš šiuolaikinės "pop" kultūros ir globalinės komercializacijos dominavimą virš meno ir moralės" - teigia ansamblio nariai.

Nors Riot nariai ne vienerius metus groja drauge įvairiuose projektuose, galutinė grupės sudėtis susiformavo šių metų pradžioje. Nuo to laiko Riot koncertavo džiazo klubuose, Lenkijos kultūros instituto rengiamame vasaros koncertų cikle; laimėjo Grand Prix pirmajame tarptautiniame džiazo atlikėjų konkurse Džiazo viltis ir pasirodė Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje.

Maištingojo Riot nariai - jauni, bet džiazo auditorijai jau gerai žinomi muzikantai, su įvairiais projektais ne sykį groję festivalio Vilnius Jazz scenoje.

Jan Maksimovich - vienas ryškiausių ir pajėgiausių Lietuvos džiazo saksofonininkų, meistriškas atlikėjas, pedagogas, jau keletą metų reiškiasi ir kaip lyderis.

Mokėsi B.Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, Vilniaus konservatorijoje ir Lietuvos muzikos akademijoje (P.Vyšniausko klasėje). Jis ne kartą dalyvavo ir buvo puikiai įvertintas įvairiuose konkursuose: 1994 m. J.Pakalnio vardo konkurse; 1999 m. Lietuvos saksofonininkų konkurse Klaipėdoje pelnė Grand Prix, 2000 m. Tarptautiniame saksofonininkų konkurse Brilliant note 2000 Latvijoje - III premiją, Tarptautiniame jaunųjų džiazo atlikėjų konkurse Klaipėdoje 2000 m. buvo pripažintas geriausiu.

Lietuvos džiazo scenoje pasirodęs 1996 metais, nuo to laiko Janas Maksimovičius grojo su daugeliu Lietuvos džiazo kūrėjų: Vytautu Labučiu, Petru Vyšniausku, Olegu Molokojedovu, Dainiumi Pulausku, Artūru Anusausku, Danieliumi Praspaliauskiu, Valerijumi Ramoška, Liudu Mockūnu, Vyčiu Nivinsku, Arūnu Šlaustu, Arkadijumi Gotesmanu ir kt., o taip pat tarptautiniuose projektuose. Saksofonininkas groja ir solo, dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose ne tik su džiazo, bet ir su akademinės muzikos atlikėjais. Kaip įvairių ansamblių narys dalyvavo džiazo festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje, tarp jų 2004 Pori Jazz festivalyje, kur jis grojo su savo kvartetu.

Vilnius Jazz scenoje Janas Maksimovičius debiutavo 1999 m. su Olego Molokojedovo ansambliu, vėliau grojo Vyčio Nivinsko projekte Coltrane Impessions (2000), su savo kvintetu (2002) ir kvartetu (2003). Pernai festivalyje jį girdėjome su grupe Baltic Asteroids.

Bene ilgiausią sceninį stažą turi Riot trimitininkas Dominykas Vyšniauskas. Tarptautinėje džiazo scenoje jis debiutavo vos 7-erių festivalyje Birštonas'88 su Petro Vyšniausko kvartetu.

Mokėsi M.K.Čiurlionio meno mokykloje, S. Šimkaus konservatorijoje, Lietuvos muzikos akademijoje, Leipcigo aukštojoje muzikos mokykloje. Šiuo metu studijuoja Amsterdamo konservatorijoje. 2001m. J.Pakalnio jaunųjų atlikėjų konkurse trimitininkas pelnė II vietą.

Nuo savo ankstyvo debiuto Dominykas Vyšniauskas spėjo pagroti visuose Lietuvos džiazo festivaliuose, o taip pat keliuose džiazo festivaliuose užsienyje. Jis muzikavo su Anatoly Vapirovu, Vytautu Labučiu, Petru Vyšniausku, Sauliumi Šiaučiuliu, Liudu Mockūnu, Igoriu Briliu ir kt.; o taip pat Mezkal Jazz Unit, LRT ir Kauno bigbendais, Estijos Dream Big Band, Europos Jaunimo bigbendu Swingig Europe. Kaip įvairių tarptautinių projektų narys trimitininkas yra grojęs daugelyje Europos šalių.

Vilnius Jazz festivalyje Dominyką Vyšniauską girdėjome 2003-aisiais Jano Maksimoviciaus kvartete.

Riot pianistas Dmitrij Golovanov - sparčiai progresuojantis jaunas džiazo kūrėjas. Baigęs B.Dvariono muzikos mokyklą, šiuo metu jis Lietuvos muzikos akademijos magistrantas (A.Anusausko klasė). 2001 m. Respublikiniame jaunųjų džiazo muzikantų konkurse Vilniuje Dmitrijus Golovanovas tapo nugalėtoju klavišinių instrumentų kategorijoje, 2002 m. kartu su grupe Jazz Pictures laimėjo 2 vietą Jaunųjų džiazo grupių konkurse Vilniuje. Su ansambliu Jazz Pictures yra įgrojęs CD.

Jau bemaž 10 metų pianistas aktyviai dalyvauja Lietuvos džiazo festivalių ir klubų gyvenime, groja su įvairiais žinomais Lietuvos džiazo kūrėjais, dalyvavo keliuose tarptautiniuose projektuose. Jis grojo Birštono, Vilniaus ir Kauno džiazo festivaliuose, o taip pat džiazo festivaliuose užsienyje, tarp kurių Pori jazz 2004 (su Jano Maksimovičiaus kvartetu).

Šis Vilnius Jazz Golovanovui jau ketvirtas, - festivalyje jis yra grojęs su grupe Jazz Pictures (2000), su Golovanov-Rudis-Orlov trio (2001), su Andre Pabarčiūtė kvartetu (2003), su Jano Maksimovičiaus kvartetu (2004).

Vilnius Jazz scenoje girdėjome įsimintinus Riot kontrabosininko Vyčio Nivinsko projektus: 2000 m. festivalyje jis debiutavo kaip lyderis, pristatydamas projektą Coltrane Impressions, prieš metus grojo su tarptautine grupe Baltic Asteroids.

Muzika Vytis susidomėjo palyginti vėlai - būdamas keturiolikos pradėjo groti gitara, vėliau kontrabosu. Šio instrumento paslaptis studijavo Vilniaus konservatorijoje, Lietuvos muzikos akademijoje, Carlo Nielseno muzikos akademijoje Danijoje ir DePaulo universitete Čikagoje, kurį baigė magistro laipsniu.

Džiazo scenoje pasirodęs 1994 m. bosistas veikiai įgijo svarią patirtį, grodamas su Vladimiro Čekasino, Olego Molokojedovo, Artūro Anusausko ir kt. ansambliais dalyvavo daugybėje džiazo, roko, akademinės klasikos bei šiuolaikinės muzikos projektų. Su įvairiais kolektyvais kontrabosininkas grojo Lietuvoje, Danijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Moldavijoje, Rusijoje. Nuo 2001 m. gyveno ir mokėsi JAV, kur 2002 m. Čikagoje subūrė ansamblį Baltic Asteroids. Jis taip pat komponavo, grojo su grupėmis Trapeze Unit, Outside In Trio, Baked Beans (vad.Jim Donovan), Matt Russell Band ir kt; muzikavo su garsiais Čikagos avangardinės scenos muzikantais Bill Brimfield, Jim Baker, William Perry. Po studijų persikėlus į Niujorką Vyčiui Nivinskui teko groti su L."Butch" Morris, Kenny Wollesen, Toshi Makihara, Daliumi Naujokaičiu.

Šių metų pradžioje grįžęs i Lietuvą Vytis įnešė gaivaus vėjo į Lietuvos džiazo gyvenimą. Be muzikavimo su Riot kontrabosininkas groja trio su Liudu Mockūnu ir Andre Pabarčiūte, Traffic kvartetu ir kt. Nuo šių mokslo metų dėsto Lietuvos muzikos akademijoje, džiazo katedroje.

Bene jauniausias Lietuvos džiazo profesionalų lygos atstovas Riot būgnininkas Marijus Aleksa. Tai vienas ryškiausių ir įdomiausių šalies būgnininkų, išsiskiriantis meistriškumu ir muzikiniu mąstymu.

Lietuvos muzikos akademijos studentas. Mokėsi B.Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, Vilniaus konservatorijoje, Firda gimnazijoje Norvegijoje. 2001 m. Respublikiniame jaunųjų džiazo muzikantų konkurse M.Aleksa buvo pripažintas geriausiu būgnininku, 2002 m. kartu su grupe Jazz Pictures laimėjo 2 vietą Jaunųjų džiazo grupių konkurse, 2004 Jaunimo džiazo konkurse Džiazo fontanas iškovojo pirmą vietą.

Savo pirmąjį instrumentą fortepijoną iškeitęs į būgnus, M.Aleksa gana anksti pasirodė Tarptautinėje džiazo scenoje - būdamas 13 metų jis jau grojo keliuose festivaliuose duetu su Olegu Molokojedovu. Nuo to laiko pasirodė bemaž visuose šalies džiazo festivaliuose. Jis grojo su autoritetingais Lietuvos džiazo muzikantais, o taip pat tarptautiniuose ansambliuose, tarp jų Herbie Kopf grupė Hip-noses. Nuo 2004 universalus būgnininkas groja su grupe Skamp, su ja šiemet dalyvavo MIDEM mugės koncertinėje programoje, koncertavo JAV.

Festivalyje Vilnius Jazz Marių Aleksą girdėjome su Jazz Pictures (2000), bei su Danielaus Praspaliauskio-Arūno Šlausto kvintetu (2003).

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal
 

Eldbjørg Raknes

Norvegija

 

Kazutoki Umezu
+ Hiviya Katan

Japonija

 

Liudas Mockūnas
+ Marc Ducret

Lietuva / Prancūzija

 

Bill Wyman's Rhythm Kings

D.Britanija

 

Dainiaus Pulausko džiazo grupė + Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Lietuva

 

Willem Breuker Kollektief

Olandija

 

Marc Ducret Trio

Prancūzija