36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Musica Reservata Vilnius Jazz'2003
Musica Reservata (Italija):

Michael Gassman
- trumpet
Vincenzo Mingiardi
- guitar
Roberto Bonati
- double bass
Roberto Dani
- drums


Italų-šveicarų grupė Musica Reservata įkurta 2001 m. G.Verdi gimimo šimtmečio pasauliniam koncertui Và Pensiero Day, kuriame ji "perkūrė" žymiausius Verdi muzikos pavyzdžius.

Sekančiais metais festivaliuose ParmaJazz Frontiere ir Jubilaum (Ciuriche) Musica Reservata jau pristatė savo kūrybą ir pelnė puikius publikos bei kritikos atsiliepimus. Ciuricho koncertas buvo įrašytas ir transliuotas per Šveicarijos radiją ir TV.

Atvira įvairiems muzikiniams eksperimentams Musica Reservata groja ir konkrečias kompozicijas, ir totalias improvizacijas. Harmoningas tarptautinis kvartetas improvizaciją traktuoja kaip uždarą dialogą, į jį įtraukdamas netikėtas muzikines reminiscencijas, kvazifolklorinius elementus, apipintus savitu ritmo ir garsų ažūru, plėtojamu nuolatinėje kaitoje tarp muzikantų ir auditorijos.


Musica Reservata ko-lyderis - su naujojo Italijos džiazo kūrėjais bendradarbiaujantis šveicarų trimitininkas Michael Gassmann.

Bemaž 30 metų jis aktyviai muzikuoja naujojo džiazo scenoje.

Trimitu grojantis nuo 8-erių, paauglystėje grojęs įvairiausiuose projektuose, dvidešimtmetis M.Gassmann'as jau pasirodė profesionalioje džiazo scenoje.


7-to dešimtmečio pabaigoje trimitininkas pradėjo reikštis ir kaip lyderis, tarp jo ankstyvųjų grupių buvo iki šiol gyvuojantis Michael Gassmann kvartetas.

Atradęs Italijos džiazo turtingumą, trimitininkas pradėjo bendradarbiauti su šios šalies muzikais, tuo pačiu metu Šveicarijoje tebedirbdamas su keletu grupių, bei su kitų šalių atlikėjais, tokiais kaip Abdullah Ibrahim. Be darbo su Musica Reservata M.Gassmann'as kaip lyderis ar kolyderis dirba su savo kvartetu, grupe Applied Senses, duetu su Stefano Battaglia, groja Thomas Silvestri kvintete, bendradarbiauja su Pierre Favre, Menico Ferrari, Kieloor Entartet, Laszlo Spiro ir kt.

M.Gassmann'as nepaprastai vertina M.Davisą, tad nenuostabu, kad savo "taupia" grojimo maniera jis tęsia Mileso tradicijas.


Savitą spalvą Musica Reservata skambesiui suteikia gitaristas ir kompozitorius Vincenzo Mingiardi - garsus Rytų tradicijų žinovas.

Pastaruosius 10 metų jis tyrinėjo Rytų kultūras ir taip išsamiai susipažino su Indijos kultūra, kad Italijos turizmo klubai netgi išleido 2 jo vadovus apie Indiją. Natūralu, kad be vakarietiškų muzikinių šablonų - nuo džiazo iki minimalizmo - V.Mingiardi stilių įtakojo ir neeuropinės muzikinės kultūros.


Šalia muzikavimo su Musica Reservata šiuo metu gitaristas įrašinėja CD su Indijos vokaliste Sangita Bandyopadhyay.


Ypatingu veiklumu išsiskiria Musica Reservata kontrabosininkas ir kompozitorius Roberto Bonati, ne tik puikus muzikantas, bet ir intriguojantis kompozitorius, prodiuseris bei dirigentas.

Kontrabosininkas groja su garsiausiais Italijos džiazo muzikantais, tokiais kaip Giorgio Gaslini, Bruno Tommaso, Stefano Battaglia; su JAV džiazo kūrėjais Paul Mc Candless, Michael Moore, Dave Liebman, Ritchie Beirach, Glenn Ferris ir kt.

Jis vadovauja kvartetui, nuo 1997 m. koncertuoja ir solo. R.Bonati taip pat groja akademinę ir šiuolaikinę muziką su Italijos televizijos simfoniniu orkestru ir daugeliu Italijos kamerinių grupių, tokių kaip Il Quartettone ar Ensemble Garbarino. Be to jis komponuoja muziką kinui ir teatrui, bendradarbiauja su choreografais, dirba pedagoginį darbą.


Daugiau nei 20 metų grojantis profesionalioje džiazo scenoje, nuo 1996 m. R.Bonati yra ParmaJazz-Frontiere festivalio meno vadovas. 1998 m. jis suformavo ParmaJazz Frontiere Orchestra, kuriam sukūrė kompozicijas I loves you Porgy (1998), Le Reve du Jongleur (1999), …poi nella serena luce… omaggio ad Attilio Bertolucci (2000) ir The blanket of the dark, a study for Lady Macbeth (2001).

R.Bonatti - vienas įspūdingiausių kompozitorių ir aranžuotojų, pasižymintis, anot S.Loewy "elingtoniškomis ambicijomis ir užmojais". Jau debiutiniame jo kvarteto albume skamba originalios brandumu išsiskiriančios lyderio kompozicijos. R.Bonati kūryboje gyvos italų muzikos tradicijos - jis nuolat atsigręžia į turtingą muzikinę Italijos praeitį, į viduramžių muzikines tradicijas, žavėdamas gebėjimu jungti seną ir naują .Tad jo kompozicijose šalia džiazo atlikėjų randa vietą ir grigališkasis choras, o išmoningose orkestruotėse džiazo struktūras papildo turtinga klasikinė harmonija.


Nepriekaištinga technika ir lankstumu garsėja Musica Reservata būgnininkas ir kompozitorius Roberto Dani.

Vienas geidžiamiausių saidmenų jis muzikavo bemaž visoje Europoje, Japonijoje, Afrikoje bei garsiausiuose Niujorko klubuose Blue Note bei Knitting Factory.

Jo diskografijoje virš 40 albumų, tarp jų 3 autoriniai.


1994 m. po kelis mėnesius trukusių studijų Berklee koledže, darbą su įvairiais roko bei liaudies muzikos ansambliais, R.Dani iškeitė į džiazą ir improvizacinę muziką, kurią grojo su Kenny Wheeler, Dave Liebman, Mick Goodrick, Louis Sclavis, Tim Berne, Lee Konitz, Enrico Rava, Richard Galliano, Paolo Fresu ir kt. 1997 m. Jazz a Vienne konkurse, kuriame dalyvavo su Glauco Venier Trio, jis pelnė antrą vietą kaip solistas, o trio buvo įvertintas pirmuoju prizu.

Be intensyvaus bendradarbiavimo su įvairios krypties grupėmis, R.Dani reiškiasi ir kaip solistas bei neįprastų sudėčių grupių lyderis. 1998 m. jis suformavo savo pirmąjį ansamblį Images, kuriame muzikavo violončelininkas Henning Sieverts, pianistas Glauco Venier ir garsi vokalistė Norma Winstone. 1999 m. Splash išleido jų debiutinį darbą - Images. 2000 m. su prancūzų tūbininku Michel Godard ir amerikiečių trimitininku Kyle Gregory jis subūrė trio Interférences, pelniusį pripažinimą kaip vienas novatoriškiausių šiuolaikinės muzikos projektų, o šiemet pasirodė trečiasis Olympico teatre gyvai įrašytas albumas autorinis būgnininko albumas, kur jo kvartete groja klarnetininkas Louis Sclavis, trimitininkas Kyle Gregory ir violončelininkas Vincent Courtois.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal
 
Kazutoki Umezu / Masahiko Satoh
Japonija

Kazutoki Umezu - alt sax, soprano sax, clarinet, bass clarinet
Masahiko Satoh - jazz pianist, composer, arranger
 
Manfred Leuchter
"Arabescue"

Vokietija

Manfred Leuchter - accord.
Heribert Leuchter - sax
Christoph Titz - trumpet
Antoine Pütz - b, guitar
Afra Mussawisade - dr
 
Fredrik Nordström Quintet
Švedija

Fredrik Nordström - ts,
Magnus Broo - tp,
Mattias Stahl - vib,
Filip Augustson - b,
Fredrik Rundqvist - dr
 
Myra Melford Quartet
"Be Bread"

JAV

Myra Melford - piano, harmonium
Cuong Vu - trumpet
Stomu Takeishi - bass
Elliot Humberto Kavee - dr
 
Milašius Power Trio & Darius Čiuta
Lietuva

Juozas Milašius - g
Skirmantas Sasnauskas - trombone
Arkady Gotesman - dr
Darius Čiuta - pc
 
Saadet Türköz /
Urs Leimgruber

Šveicarija

Saadet Türköz - voc
Urs Leimgruber - sax
 
Cinematic Orchestra
D.Britanija

Jason Swinscoe - key, electronics
Phil France - double bass
Luke Flowers - dr
Steve Brown - key
Patrick Carpenter - turntables
Tom Chant - sax, horn