36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Milašius Power TrioDarius Čiuta Vilnius Jazz'2003

Milašius Power Trio & Darius Čiuta (Lietuva):

Juozas Milašius
- g, pc
Skirmantas Sasnauskas
- tb, voice
Arkady Gotesman
- dr, perc
Darius Čiuta - pc

Vilnius Jazz festivalio stilistiką bene ryškiausiai Lietuvoje įkūnija Juozas Milašius.

Gitaristas, kompozitorius ir įvairių performansų autorius pagarsėjo kaip bekompromisiškiausias Lietuvos džiazmenas, savo muzikoje išbandęs ir totalųjį free, ir triukšmo galimybes, ir alternatyvius garso išgavimo būdus, tuo provokuodamas tiek beatodairiškas simpatijas, tiek ir kategorišką opoziciją.


Džiazo scenoje pasirodęs 1986 m. su P.Vyšniausko kvartetu, J.Milašius dalyvavo V.Čekasino, V.Labučio, V.Tarasovo, T.Kutavičiaus ir kituose ansambliuose, muzikavo su būgnininku D.Naujokaičiu, grojo solo ir eksperimentavo įvairiuose žanruose. Meilę gitarai muzikas deklaravo 1989 m.suburdamas ansamblį Gitarmanija, bei 1998 m. projektą 4 gitaroms Auksinės gitaros. Su įvairiais ansambliais J.Milašius yra grojęs Rusijoje, Italijoje, Lenkijoje, Estijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje ir Norvegijoje. Prieš metus drauge su S.Sasnausko kvartetu grojo Frankfurto knygų mugės kultūrinėje programoje.

Jau antri metai savo instrumentarijų papildęs ir kompiuteriu, pastaruoju metu J.Milašius daug groja su eksperimentinės elektroninės muzikos kūrėjais, tarp kurių - šio projekto svečias Darius Čiuta. Pernai gitaristas pristatė savo pirmą solinę kompaktinę plokštelę j.m.eilė; viena šio albumo kompozicijų skamba šiemet Japonijoje, firmoje Flying Swimming išleistame alternatyvios muzikos rinkinyje Love Solid Möbius tarp 19 garso menininkų kūrinių iš viso pasaulio. Šią vasarą J.Milašius drauge su Dariumi Čiuta ir žymiu Japonijos minimalistinės ir industrinės elektroninės muzikos kūrėjumi Kouhei Matsunaga pristatė minėtą rinkinį koncertais Lietuvoje.

Naujas J.Milašiaus su nuolatiniais džiazo partneriais Milašius Power Trio šią vasarą sėkmingai muzikavo Austrijoje, festivalyje Artacts'03. Vilnius Jazz scenoje trio papildys garso menininkas Darius Čiuta.

Ilgametė kūrybinė draugystė J.Milašių sieja su Lietuvos džiazo scenos senbuviu trombonininku Skirmantu Sasnausku, kurio koncertas 1987 m. Mokslų akademijos salėje atvertė įžanginį puslapį Vilnius Jazz festivalių istorijoje. Nuo to laiko muzikantas pagarsėjo kaip eksperimentinio džiazo atstovas, džiazo ir akademinės muzikos lydytojas, vienas ryškiausių etnodžiazo kūrėjų bei vokalistas. Jis grojo bemaž su visais garsiausiais Lietuvos džiazo muzikais, muzikavo daugelyje Europos šalių, o jo kolektyvuose kūrybinę brandą ugdė ne vienas šiandien garsus Lietuvos džiazo atlikėjas.

S.Sasnauskas - universalus muzikas, jo kūrybiniame akiratyje - įvairiausi džiazo stiliai: tradicinis džiazas, free, fusion, džiazo ir folkloro bei džiazo ir akademinės muzikos sintezė, avangardiniai eksperimentai. Jis pagarsėjo savitu stiliumi išradingai eksploatuojančiu lietuviško folkloro elementus ir tembrus. Ypatingo pripažinimo jis sulaukė už išradingą lietuviško folkloro elementų ir tembrų naudojimą (1992 m. Birštono džiazo festivalio Grand Prix už projektą Laumių sekmės su folkloriniu ansambliu Vydraga). S.Sasnauskas - LRT bigbendo solistas, V.Tarasovo LAO, D.Praspaliauskio diksilendo, ansamblio Ex Tempore narys, LMA dėstytojas.

Su J.Milašiumi nuolat bendradarbiauja ir būgnininkas Arkadijus Gotesmanas. D.Pulausko seksteto narys, daugiau nei dešimtmetį bendradarbiauja su P.Vyšniausku ir V.Ganelinu, grojo Trimite, Oktavoje, G.Abariaus trio; projektuose su Ch.Baumanu, R.Dahindenu, J.Sironu, V.Volkovu, V.Gaivoronskiu, Fr.Studeriu ir beveik visais Lietuvos džiazo meistrais. Kaip solistas ir ansamblių narys perkusininkas grojo daugybėje džiazo festivalių Europoje ir Azijoje; dalyvavo daugybėje įrašų. Be muzikavimo džiazo scenose A.Gotesmanas komponuoja muziką teatrui, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, bendradarbiauja su kitų įvairių žanrų kūrėjais aktoriais, moderniojo šokio atstovais, simfoniniais orkestrais.

Šiame festivalyje Juozas Milašius Power Trio papildys džiazo festivalių scenoje debiutuojantis Darius Čiuta. Pagal išsilavinimą architektas, jis domisi šiuolaikinio garso dizaino galimybėmis, praplečiančiomis muzikos sampratą ir nuolat dalyvauja su garsu susijusiuose meno projektuose. Vienas iš triukšmo muzikos pradininkų Lietuvoje, pastaraisiais metais jis gilinasi į naujas elektroninės muzikos kryptis: click&cut, microsound, garso dizainą, konceptualią garsinę raišką. Jo kūryba skambėjo ne tik Lietuvos eksperimentinės elektroninės muzikos scenoje, bet ir festivalyje Jauna muzika. Viena PC "kalbintojo" Dariaus Čiūtos kompozicija taip pat skamba minėtame alternatyvios muzikos rinkinyje Love Solid Möbius.

Milašius Power Trio atskirų kompozicijų projektas parengtas Vilnius Jazz festivaliui atspindi estetinius lyderio principus. Jo esmė - džiazo improvizacijų principų pritaikymas elektroakustinėje muzikoje. Tai nėra spontaniškas muzikavimas įprasta šio žodžio prasme. Čia skamba daug paruoštų įrašų, kuriais žaidžiama atlikimo metu, taip kuriant savotišką garsinį koliažą, kuriame visi ansamblio nariai tampa lygiaverčiais muzikinės erdvės kūrėjais.

© Jūratė Kučinskaitė

Atgal
 
Kazutoki Umezu / Masahiko Satoh
Japonija

Kazutoki Umezu - alt sax, soprano sax, clarinet, bass clarinet
Masahiko Satoh - jazz pianist, composer, arranger
 
Manfred Leuchter
"Arabescue"

Vokietija

Manfred Leuchter - accord.
Heribert Leuchter - sax
Christoph Titz - trumpet
Antoine Pütz - b, guitar
Afra Mussawisade - dr
 
Fredrik Nordström Quintet
Švedija

Fredrik Nordström - ts,
Magnus Broo - tp,
Mattias Stahl - vib,
Filip Augustson - b,
Fredrik Rundqvist - dr
 
Myra Melford Quartet
"Be Bread"

JAV

Myra Melford - piano, harmonium
Cuong Vu - trumpet
Stomu Takeishi - bass
Elliot Humberto Kavee - dr
 
Saadet Türköz /
Urs Leimgruber

Šveicarija

Saadet Türköz - voc
Urs Leimgruber - sax
 
Cinematic Orchestra
D.Britanija

Jason Swinscoe - key, electronics
Phil France - double bass
Luke Flowers - dr
Steve Brown - key
Patrick Carpenter - turntables
Tom Chant - sax, horn
 
Musica Reservata
Italija

Michael Gassman - trumpet
Vincenzo Mingiardi - guitar
Roberto Bonati - double bass
Roberto Dani - drums